קטיעות של כף היד או האצבעות:
קטיעה של אצבע או יד יכולה להיות כתוצאה מחבלה או כניתוח מתוכנן עקב מחלה המחייבת קטיעה של האיבר הפגוע. בחלק מהקטיעות החבלתיות ניתן לבצע השתלה מחדש של האצבע או היד אך בחלק אחר הדבר אינו אפשרי עקב פגיעה במרכיבים חיוניים או במקרה של אצבעות אם הקטיעה היא של חלק קטן שלא ניתן לחברו מחדש עקב מגבלות טכניות. במקרים מסוימים מחלה כמו גידול ממאיר מחיבת קטיעה של אצבע או כל הגף כדי למנוע את התפשטות הגידול.
כיצד אנו מבצעים את הקטיעה?
כאשר נידרש המנתח מסיר את האיבר הנגוע ומשלים את הניתוח ע"י סגירה של הפצע כדי שניתן יהיה בעתיד לעשות שימוש בגדם בתפקוד יום יומי או כדי שניתן יהיה להתאים תותב (פרוטזה) למטרה קוסמטית או תפקודית. המנתח יחליט על האורך של החלק הנותר לפי שיקולים תפקודיים וכדי להתאים במקרים מסוימים את הגף לתותבת המתוכננת.
למה לצפות אחרי ניתוח?
בשבועות הראשונים לאחר ניתוח יש לצפות למעט כאבים שניתנים לשליטה ע"י משככי כאבים. הרופא ינחה את המטופל לגבי הטיפול בפצע לקראת השחרור הביתה. בבית החולים תל השומר התאמת התותבת מבוצעת ע"י אגף השיקום ולכן במקרים בהם יש כוונה להתאים כזאת, תבוצע בדרך כלל הקטיעה כמו גם הטיפול לאחר מכן במחלקת השיקום.
השיקום:
בדרך כלל כשמדובר בקטיעה של אצבעות לא מקובל להתאים תותבת לצורך תפקודי שכן הגדמים בעלי תחושה ויתרמו יותר לתפקוד מאשר אצבע תותבת שנראית נורמאלית אך היא חסרת תחושה ומוגבלת בתנועה. המטרה בשלב הראשון הוא להתחיל הפעלה של האצבעות כולן מוקדם ככל הניתן לאחר ניתוח כדי לשמר את התפקוד של האצבעות שלא נפגעו וכן במקביל אם ניתן להפעיל את הגדם כדי למנוע היווצרות נוקשות והגבלה בתנועה. רופא המחלקה ינחה בשחרור לגבי הצורך בטיפול בפיזיותרפיה וריפוי בעיסוק.
בהמשך לאחר שהנפיחות ירדה והתנועה חזרה ובתנאי שאין רגישות וכאב בקצה הגדם, ניתן יהיה להתאים תותב קוסמטי שילבש בדרך כלל רק לסירוגין בתאם להעדפותיו של המטופל שכן ברמה התפקודית תותב כזה מהווה מכשול לתפקוד רגיל מהסיבות שהוזכרו. רוב המטופלים מעדיפים לא לעשות שימוש בתותב כזה מסיבות אלו.
המרכיב הרגשי:
מקרים של אובדן איבר גלוי כמו אצבע או יד, יכולים להיות מטרידים במישור הריגשי-נפשי. תקופת ההתאמה משתנה ממטופל למטופל ויש להתייעץ עם רופא המחלקה לגבי האפשרויות להקל על השיקום במישור זה. חשוב לשאול את הרופא לגבי הליך השיקום כדי להוריד את רמת החרדה מהצפוי. ניתן גם לקבל טיפול מקצועי עוד באשפוז ולאחר מכן במסגרת קופת חולים. חשוב לזכור שעם הזמן רוב המטופלים מתרגלים למצבם ולומדים להתמודד עם האובדן גם במישור התפקודי וגם במישור הרגשי. חשוב לזכור כי איכות החיים תלויה באופן ישיר בגישה של המטופל וברמת הציפיות ולא רק בתוצאה הסופית של הניתוח. הבנה של הפציעה ודרכי ההתמודדות תביא להחלמה ולחזרה מהירה לתפקוד.
השתלה – Replantation :
מונח זה מתייחס לחיבור מחדש של האיבר הקטוע בניתוח שיכלול לא רק את קיבוע העצם אלא גם תפירה של גידים כלי דם ועצבים כדי בשלב ראשון לאפשר לחלק הקטוע להישאר "חי" ובהמשך יאפשר חזרה מסוימת של התפקוד בהתאם לסוג הפציעה ומיקומה. לעיתים לא ניתן לבצע השתלה מאחר והאיבר פגוע מידי. כמו כן במקרים וצפוי כי האיבר המושתל יתפקד פחות טוב מתותבת או שניתוח גדול מסכן את חיי המטופל, לא מומלץ לבצע השתלה. המטופל יקבל הסבר לפני הניתוח לגבי היכולת הטכנית להשתיל, הניתוח עצמו ומשכו, האשפוז לאחר מכן והשיקום הממושך שבדרך כלל אורך לפחות שנה ולעיתים אף יותר מכך. במקרים רבים יהיה צורך לבצע עוד מספר ניתוחים משקמים בהמשך תהליך השיקום.
כיצד אנו מבצעים את ההשתלה?
ישנם מספר שלבים בניתוח. בשלב הראשון מנקים את הרקמות הפגועות שלא ניתן לשחזר ומהוות סיכון בהמשך מבחינת זיהום או נמק מקומי, לאחר מכן אנו מחברים את העצמות והגידים. בשלב האחרון של הניתוח שנעשה תחת הגדלה עם מיקרוסקופ מיוחד, מחברים את כלי הדם בשלב ראשון העורקים ולאחר מכן הורידים וכן את העצבים אם ניתן, כדי להחזיר תחושה או תנועה לאיבר הקטוע. חיבור כלי הדם הוא תנאי הכרחי להצלחת הניתוח. אם בזמן הניתוח רואה המנתח כי לא ניתן לחבר את כלי הדם או הם פגועים במידה כזאת שלא מאפשרת תפקוד והולכת דם, יתכן ויחליט המנתח כי לא ניתן להשתיל ויש לקטוע את הגף. בדרך כלל ניתוחים אלו צפויים להמשך שעות רבות בהן נמצא המטופל בהרדמה כללית.
למה לצפות לאחר הניתוח?
המטופל הוא בעל תרומה רבה להצלחת כל ניתוח ובפרט ניוח מורכב ומסובך כמו השתלת גף או אצבע.
עישון פוגע בזרימת הדם ומסכן את הצלחת ההשתלה. היד חיבת להיות מורמת בכל שעות היממה מעל גובה הלב. כמו כן אסורה שתית קפה ומשקאות אחרים המכילים קפאין כמו תה וקולה. אכילת שוקולד אף היא אסורה מאותן סיבות.
ככל שמטופל צעיר יותר יש יותר סיכוי להצלחה לאחר מכן בשיקום ובחזרה של התפקוד. בילדים קטנים לעיתים כלי הדם קטנים מאוד ויהיה קושי טכני לבצע את ההשתלה.
במקרים בהם לא הייתה פגיעה במפרקים יש סיכוי שנשיג יותר תנועה. באופן כללי ככל שמקום הפגיעה מרוחק יותר מהכתף יש סיכוי גבוה יותר להצלחה בתנאי שניתן להשתיל את החלק הקטוע.
חתך נקי בד"כ ייתן תוצאה טובה יותר מאשך מעיכה או תלישה של האיבר. החלמה תלויה גם במידה רבה בהחלמה של המערכת העצבית הן מבחינת תחושה והן מבחינת עצבוב של השרירים שבהמשך יאפשר תנועה.
צמיחת העצבים היא בדרך כלל בקצב של מ"מ אחד ליום החל משלושה שבועות לאחר הפגיעה כך שככל שהפגיעה קרובה יותר לכתף יש צפי לחזרת תחושה או תנועה נמוך יותר ולאחר זמן רב יותר. החלק המושתל לעולם לא יחזור לתפקד כמו שתפקד קודם לפציעה. רוב הרופאים יסכימו כי חזרה של 60-80% מהתפקוד מוגדרים כתוצאה מצוינת לאחר פגיעות כאלו.
שיקום:
החלמת הפצעים הניתוחיים הם רק השלב הראשון בשיקום האיבר המושתל. בשלב ראשון יהיה צורך בשימוש בסד כדי להגן על כלי הדם והעצבים שנתפרו בניתוח וכן במקרים מסוימים לתת תמיכה נוספת לקיבוע המתכתי של השברים.
לעיתים יהיה צורך להשתמש בסד תומך מעבר לשלושה שבועות כדי לאפשר החלמה של העצם השבורה. ברוב המקרים נסיר את הסד לאחר שלושה שבועות ונתחיל להפעיל לפי תוכנית קבועה מראש במחלקת הפיזיותרפיה וריפוי בעיסוק.
יש חשיבות גדולה להתמיד בטיפול גם הפיסיותרפי וגם בריפוי בעיסוק. מטרת הטיפול היא לשמור על גמישות המפרקים למנוע הידבקויות של הגידים ולשמור על השרירים פעילים עד לחזרה של התפקוד העצמי.
במשך השיקום יהיה בדרך כלל צורך בהתאמה של סדים שתפקידם לעזור לשמור על טווחי התנועה ולהגמיש את המפרקים. במקרים מסוימים נמליץ גם על התאמת כפפה או שרוול לחץ לצורך הורדת הנפיחות ושמירה על גמישות הצלקות.
ברוב המקרים יהיה צורך להמשיך ולקחת תרופות מדללות דם ולהימנע מעישון ושתית קפה כמצוין מספר חודשים לאחר ההשתלה.
האם הפרעות נפשיות שכיחות לאחר חבלה כזאת?
פציעה מסוג זה יכולה לגרום לא רק לטראומה גופנית אלא גם לטראומה נפשית משמעותית. בזמן החלפת התחבושת הראשונה צפוי שתרגיש הלם, צער, כעס, אכזבה וכו' מאחר ובדרך כלל החלק המושתל אינו נראה כפי שהיה לפני הפציעה. חששות לגבי המראה בעתיד והתפקוד, שכיחים. מומלץ לשתף את הרופא המטפל בחששות אלו. הרופא יכול להרגיע ולפזר קצת את הערפל לגבי הצפוי ולגבי תהליך השיקום. הרופא יכול גם להמליץ על טיפול מקצועי נפשי במידה ויש צורך. מומלץ לדבר על הנושא גם עם בני המשפחה ולא להתעלם מהפגיעה.
האם צפוי שאעבור ניתוחים נוספים בעתיד?
בהרבה מקרים, לאחר השתלה, יש צורך בניתוחים נוספים. הניתוחים השכיחים- שחרור גידים ומפרקים, שחרור צלקת, העברת גידים או שרירים במידה ולא הושג תפקוד מספק או בכלל של הגף המושתל, השתלת עצבים כדי בדרך כלל להחזיר תחושה במידה ולא ניתן היה לשחזר את העצב ראשונית. בחלק מהמקרים אם ההשתלה לא מצליחה יהיה צורך לקטוע את האיבר המושתל. ניתוח זה יבוצע בד"כ בסמוך להשתלה.
לבסוף- צריך לזכור שגם אם ההשתלה לא מצליחה לחיים יש עוד המון מה להציע וזה אינו סוף העולם. הגישה של המטופל לפציעה ושיתוף הפעולה במהלך השיקום הם המפתח להצלחה ולחזרה למעגל החיים עם יכולת תפקוד טובה.